top of page
Search
  • Writer's pictureKatka Broža

HallI V MUSK

Možná jste zaznamenali poněkud kuriózní výměnu mezi Elonem Muskem a jeho bývalým zaměstnancem, Haraldurem Thorleifssonem, na Twitteru.


45letý designér z Islandu s přezdívkou Halli na sociální síti napsal veřejnou výzvu Muskovi, který Twitter vlastní od října 2022. Vprostřed vln propouštění mu totiž nebylo jasné, jestli je stále zaměstnancem Twitteru - ztratil přístup k serverům a HR oddělení mu nebylo schopno situaci vysvětlit. Nechme stranou bizarnost a antagonismus následujícího veřejného defacto výstupního pohovoru mezi druhým nejbohatším člověkem na světě a jeho zaměstnancem a soustřeďme se na Halliho. Pokud totiž něco z této aféry považuji za zajímavé, je to právě tento člověk.


Halli se narodil se svalovou dystrofií a už dvacet let je na vozíku. Vzhledem ke svému postižení není schopen vykonávat manuální práce, včetně dlouhého psaní na počítači vkuse. Zvládne ale hromadu dalších věcí.


V roce 2014 Halli založil úspěšnou kreativní designérskou firmu Ueno. Ta dělala digital brand design třeba pro Apple, AirBnB, Dropbox, Google nebo The New York Times. Halli Ueno v roce 2021 prodal Twitteru a v nové twitterové práci vedl inovační tým. Halli je také spisovatel, zvou si ho na konference jako experta na design a skládá hudbu pod pseudonymem Önnu Jónu Son.


To ale není vše, čím je tenhle člověk opravdu nevšední. Halli často zmiňuje, že podpora islandského sociálního a zdravotního systému byla pro jeho úspěch klíčová. Umožnila mu kompenzovat svoje postižení a dosáhnout vysokého vzdělání navzdory skromnému původu. Nekončí to pro něj jen u slov. Svoji dohodu s Twitterem schválně strukturoval tak, aby skončil s vyšší daňovou sazbou než normálně. Tím se stal jedním z největších islandských daňových poplatníků vůbec (a taky islandskou osobností roku).


Asi vás už nepřekvapí, že výnosy z prodeje firmy použil na založení iniciativy Ramp Up - jejím cíle je do roku 2026 na Islandu vybudovat 1000 bezbariérových ramp. Během tiskové konference ho islandský prezident Jóhannesson hecoval, proč jich neslíbil 1500. Tak jich bude 1500.


Halli toho dokázal ještě daleko víc a pokud vás jeho příběh zaujal, určitě vám doporučuji si o něm přečíst víc. To, že ho Elon Musk ve svém tweetu popsal jako “člověka, který nevykonává žádnou skutečnou práci a vymlouvá se, že kvůli postižení nemůže psát” bohužel reflektuje předsudky některých zaměstnavatelů. Halli asi nevyhraje soutěž ve vytrvalostním rychlopsaní, je ale skvělé sledovat, co nadaný člověk zvládne v prostředí, které je uzpůsobené podpoře jeho schopností namísto umocňování překážek jeho hendikepu. Už se moc těším, až v Česku budeme mít zázemí pro naše vlastní Haraldury Thorleifssony.

19 views0 comments
bottom of page