top of page
Search
  • Writer's pictureKatka Broža

Jak velkou žábou na prameni je Lékařská posudková služba?

Updated: Jan 11, 2023


Lidi se zdravotním postižením se do projektu O KROK dostávají až po návštěvě Lékařské posudkové služby. Jako žádný med pro naše kolegy v první linii, kteří pak musí vyvracet spoustu nesmyslů vůči zaměstnávání osob se zdravotním postižením.

My s naší zkušeností se setkáváme s lidmi, kteří již mají minimálně jedno jednání s Lékařskou posudkovou službou (dále také LPS) za sebou. Prošli procesem přiznání invalidity 1. – 3. stupně, či mají status osoby zdravotně znevýhodněné. S těmi pracujeme ve vztahu k zaměstnavatelům na běžném trhu práce.

 

Dnes přišel člověk, kterému na podzim diagnostikovali epilepsii.


Bohužel se při první atace udeřil do hlavy tak, že následovalo krvácení do mozku a medikace. Proces přiznání invalidity byl rychlý.


Dostal 3. stupeň invalidity, výměru 9 500 Kč měsíčně a informaci – „když budete pracovat, tak o příjem přijdete. Vždyť máte třetí stupeň, proboha.“


Jak má vyjít s příjmem 9 500 Kč už mu neřekli.


 

Co vysvětlujeme každému, kdo k nám přijde a má invaliditu?

  • Pracovat můžete vždycky.

  • Ideálně za podmínek, které podporují zlepšování nebo stabilizaci Vašeho zdravotního stavu.

  • LPS nemá, co zkoumat, zda pracujete nebo ne. Zkoumá Váš zdravotní stav a omezení s tím spojená.

  • LPS musí postupovat podle vyhlášky.

  • I s třetím stupněm můžete pracovat, ideálně za upravených podmínek, ale je to na Vašem uvážení.

 

Lékařská posudková služba nemá v českém prostředí dobrou pověst. V poslední době téma otevřel také Český rozhlas, který se v reportáži dotýká hlavně procesu hodnocení žádostí a jeho dlouhého trvání.


Často se pozastavujeme nad tím, proč musí lidi se zdravotním postižením narážet na další bariéru, než už je jejich hendikep. A proto bychom rádi nabídli svou zkušenou pomocnou ruku veřejné správě při mírných korekcích jejich postupů. Hlavně proto, abychom neměli posudkové lékařství jako za Švejka:-)




50 views0 comments
bottom of page