top of page
Search
  • Writer's pictureMartina Kaderková

Když Míša úřaduje - díl 1.

Updated: Apr 29, 2021

Seznamte se. Naše koordinátorka Míša Karásková. Věčně usměvavá blondýna. Má na starosti komunikaci ze zaměstnavateli a provádí je procesem zaměstnání člověka s hendikepem. Roky působila sama jako HR pracovník v několika společnostech a její vášní je vzdělávání zaměstnanců a práce na osobním rozvoji. Je to člověk na správném místě. Dokáže nahlédnout do obou světů a spojit je v jeden funkční celek. Pojďme se společně podívat, jak Míša v rámci O Kroku úřaduje...


Právě usedám k telefonu a mám v plánu telefonovat do firem na Kladensku a Příbramsku, abych jim představila náš projekt OKROK. Do projektu jsem vstoupila v září 2020. Naprosto mě pohltil. Od září mám na starosti propojování dvou odlišných světů - lidí s postižením a firem zaměřených na výkon. Připadá mi, že někdy bojuji s větrnými mlýny. Ano, stejně jako onen důmyslný rytíř Don Quijote de la Mancha ze slavného španělského knižního románu.

Telefon chvíli vyzvání a pak ho zvedá paní z personálního oddělení a přichází moje chvíle.


"Dobrý den", představuji se. "Ráda bych Vás seznámila s naším projektem, který je podpořený Evropskou Unií, Evropským sociálním fondem a zaměřuje se na zaměstnávání osob se zdravotním postižením. Mohla bych Vám tento projekt v krátkosti představit?", pokračuji ve svém monologu.


V mnoha případech dostávám velice rychlou odpověď: "Ano, to mě zajímá. Ale víte, u nás OZP člověk vůbec nemůže pracovat, nemáme zde vhodné podmínky. A práci by v tomto stresu se zaměřením na výkon vůbec nezvládl."


Nebo přichází varianta 2: "Zaměstnávání OZP, to my vůbec neřešíme. Tady vedle je firma, která se tím zabývá, ta tam má ty hendikepované lidi a dodává nám kancelářské potřeby a rukavice na dílnu. Tím my máme splněno. Někdy to nevyjde finančně, no tak něco zaplatíme státu".

Co je tedy mým úkolem? Hledat ty, kteří vidí v zaměstnávání lidí s postižením výhody. Někdy začneme hovorem o tom, že zaměstnáním OZP splní zákonnou povinnost a nemusí pak hledat dodavatele náhradního plnění. Jindy společně vypočítáme, co je pro ně vlastně výhodnější a někdy dojdeme společně k tomu, že vlastně ani nevědí, jak mají začít... A to mě právě baví nejvíc! Zde začíná další moje role.


Ale o tom až příště...


36 views0 comments
bottom of page