top of page
Search
  • Writer's picturePetr Schwank

Týká se Vaší firmy ESG reporting? Umíme Vám pomoci s naplněním požadavků!


Pod nic neříkající zkratkou CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) se skrývá soubor nových pravidel, kterými se budou muset řídit firmy při vykazování zpráv o udržitelnosti. Směrnice EU, která CSRD zavádí, vstoupila v platnost už na začátku ledna a nyní je na členských státech, aby ji zahrnuly do svých právních předpisů. Mají na to 18 měsíců. Pojďme se podívat, jaké novinky CSRD přináší ve firmách.



 

Množství firem, které budou muset poskytovat zprávy o udržitelnosti, se nově rozšiřuje. A nejen to. CSRD přináší i podrobnější požadavky na podávání zpráv o dopadech na životní prostředí, lidská práva, sociální standardy a udržitelném jednání. Naše téma je v především v sociální oblasti, kde Vám můžeme ukázat možnosti jejich naplňování ve Vaší firmě.


Zrealizujeme auditní hodnocení s naším Troublegangem a dáme doporučení, které Vám následně pomůžeme naplnit.



Koho se CSRD nově bude týkat?

  • Pro společnosti s více než 250 zaměstnanci, čistým obratem nad 1 mld. Kč nebo s aktivy v rozvaze vyšší než 500 mil Kč za fiskální rok, na které se již vztahuje předchozí směrnice NFRD, se budou muset novelizovanými pravidly řídit od 1. ledna 2024.

  • Ostatní společnosti, na které se bude vztahovat až CSRD, což jsou všechny velké společnosti a všechny malé, střední a velké společnosti obchodující své cenné papíry na burze s výjimkou mikropodniků, se budou muset novými pravidly řídit nejdříve od 1. ledna 2025 – i u těchto společností však bude aplikovatelnost ještě dále postupně dělena.

ESG - průhledněji a přísněji než dříve


ESG reporty budou robustnější. A to hlavně z toho důvodu, že si firmy dodnes mohly “vybrat”, které informace v rámci ESG reportu vydají a které zamlčí. Jednou z novinek má například být přehled společenské odpovědnosti celého dodavatelského řetězce. Součástí bude muset být třeba i to, jaký dopad má firma na životní prostředí v místě, kde působí.


25 views0 comments
bottom of page