top of page
Search
  • Writer's picturePetr Schwank

Online snídaně: Najděte ve firmě spojence, který zaměstnávání OZP podpoří

V únoru proběhlo první online setkání personalistů a zaměstnanců státních institucí, které pořádal projekt O KROK. Cílem setkání byla jednak výměna zkušeností, ale také celkové předání nejnovějších poznatků a zkušeností ze zaměstnávání osob s postižením na otevřeném trhu práce. Jaké k tomu mají firmy podmínky? A jsou úlevy od státu dostatečné?


 

Motivace zaměstnanců je klíčovou součástí úspěchu každé firmy. Jak vyplynulo, zaměstnavatelé nejvíce řeší motivaci vedoucích oddělení a stávajících osob se zdravotním postižením (OZP), aby se jim ve firmě dobře pracovalo a aby zůstali spokojení. Nabízejí jim benefity navíc, jako jsou například 2 dny sickday navíc.


Například úředníci, kteří tuto agendu řeší v rovině státních institucí, ale stále vidí důležitost spolupráce s odborníky, kteří se v této problematice vyznají. Je nutné přizpůsobit pracoviště druhu a míře postižení. Ideální je najít ve vedení spojence, někoho, kdo má zkušenosti s postižením v rodině nebo v blízkém okolí. Pokud jde motivace ze shora, jednoznačně to pomůže.


Ze strany zaměstnavatelů potom padlo, že spolupráce s odborníky je nezbytná a přizpůsobení pracoviště je klíčem k úspěšné motivaci osob se zdravotním postižením. Zdůrazňují, že je důležité najít ve vedení spojence, kteří s postižením mají osobní zkušenost, a kteří mohou být pro zaměstnance skvělými mentory.


Všichni účastníci setkání se shodli na tom, že setkávání tohoto druhu jsou skvělou příležitostí k sdílení osvědčených postupů a k pohybu vpřed. Motivace osob se zdravotním postižením je klíčovou součástí úspěchu každé společnosti, a výměna zkušeností a sdílení osvědčených postupů jsou nezbytné k motivaci více zaměstnavatelů, aby hledali cesty ke zlepšení.


V neposlední řadě, motivace je jedním z nejdůležitějších faktorů v každé firmě a není to jen o penězích. Příklady z praxe, o které se účastnici podělili, ukázaly, že existují různé cesty ke zlepšení motivace osob se zdravotním postižením, a že budoucnost v tomto směru nemusí být vůbec špatná.


Těšíme se na další díl setkání, které proběhne již 12.4. od 9:00. Chcete se přihlásit? Napište nám e-mail a my Vás zařadíme mezi účastníky.

44 views0 comments
bottom of page