top of page
Search
  • Writer's pictureMartina Kaderková

Míša a patová situace - díl 2.

Updated: May 12, 2021

Naše Míša jede. Každý den je v kontaktu s firmami a jejich personalisty a snaží se vždy o krok postoupit dál. Firmy seznamuje s problematikou, motivuje je k otevření cesty na pracovní pozice hendikepovaným zaměstnancům a provádí je celým procesem začlenění nového člověka do chodu firmy. Když Míša zjistí, že jsou dveře otevřené, rozjíždí se její práce s firmou i člověkem s hendikepem. Tady je pokračování jejího příběhu...



Paní personální by moc ráda začala se zaměstnáváním OZP. Nicméně minulé zkušenosti nedopadly moc dobře. Projekt O KROK funguje pod ochrannými křídly skupiny sociálních podniků Etincelle. To je organizace, která se již mnoho let zabývá zaměstnáváním lidí s hendikepem.


Když přijdete na kladenskou centrálu, voní tam těsto. V místě je pekárna a v obchůdku si můžete vždy zakoupit čerstvé pečivo. Na jeho přípravě se podílí i lidé s různými typy postižení. Také za pultem pekařství U Dvou rohlíků obsluhuje vždy usměvavá slečna a je velice málo patrné, že má postižení. Postřehla jsem, že je vždy milá, usměvavá, trpělivá a nic není problém. Za dobu působení v projektu jsem si všimla, že lidé s jakoukoli formou postižení chtějí pracovat, jen nevědí, jestli je někdo chce.


A máme tady patovou situaci. Některé firmy chtějí zaměstnávat lidi s postižením, ale nevědí jak na to. Lidé s postižením chtějí pracovat, ale nevědí jak na to. A já díky projektu O KROK, svým zkušenostem z komerčního prostředí (působím v oblasti poradenství HR jako externí konzultant zaměřující se na firemní kulturu a vzdělávání) a díky zkušenostem z rodinného prostředí (moje sestra má vrozené mentální postižení, Downův syndrom), mohu propojovat tyto dva světy.


Potřebuji na to trpělivost a notnou dávku komunikačních dovedností. Když přidám know-how organizace Etincelle, cítím to jako skvělé propojení. Ale o tom skvělém spojení si povíme zase až příště...


27 views0 comments
bottom of page