top of page
Search
  • Writer's pictureMartina Kaderková

Zaměstnávání lidí s hendikepem není žádný TROUBLE

Zaměstnáním člověka s hendikepem dáváte pozitivní signál ostatním. Jak stávajícím zaměstnancům, tak těm, kteří teprve přijdou. Ukazujete cestu, po které se mohou vydat i další firmy. " Zaměstnávání lidí s hendikepem rozhodně není žádný TROUBLE," říká vedoucí projektu Kateřina Broža.



Pokud se řekne O KROK, co si máme představit?


Především o krok dál, o krok výš, o krok z chráněného trhu práce pro lidi s hendikepem, kteří jsou na něm už delší dobu a mají možnost posunout se dále, na běžný trh práce. Jinými slovy budou pracovat jako běžní lidé, se stejnou odpovědností a ve shodném režimu. Převážně takto uplatňujeme lidi s mentálním postižením. Nacházejí uplatnění v oblasti pomocných prací.


Kde konkrétně je můžeme potkat?


Nedávno se nám podařilo umístit jednoho člověka na kladenskou pumpu Shell, kde vám pomůže natankovat, umyje vám okna, poradí vám, doplní vodu do ostřikovačů. Možná se to nezdá, ale zodpovědnost je to poměrně velká. Pokud by vám natankoval místo benzínu naftu nebo opačně, může způsobit docela velké škody. Ale oslovujeme všechny firmy v našem regionu, které mají více než 25 zaměstnanců. V takovém případě jim totiž vzniká povinnost zaměstnávat lidi s postižením.


Znamená to, že firmy takové osoby zaměstnávají z povinnosti, nebo je to jinak a změní se jejich postoj v okamžiku, kdy se rozhodnou s nimi spolupracovat?


Je to různé. Firma si totiž může vybrat, zda využije tzv. náhradní plnění, odvede peníze do státního rozpočtu nebo přímo člověka s postižením zaměstná. My se v projektu O KROK soustředíme na třetí skupinu, využíváme přitom naše více patnáctileté zkušenosti se zaměstnáváním takovýchto lidí.


Celý rozhovor, který Kateřina poskytla pro Kladenský měsíc si můžete poslechnout na Spotify: https://bit.ly/Et_in


41 views1 comment
bottom of page